Revitalizează Mobila Veche cu Vopsea: Ghid Pas cu Pas
Mulți dintre noi avem anumite piese de mobilier care ne plac în mod deosebit. De-a lungul anilor formăm o legătură specială cu mobilierul nostru, fie că este prima bibliotecă pe care am reușit să ne-o cumpărăm, fie că e o piesă de mobilier pe care am moștenit-o de la părinți sau bunici.
Mobila veche, bine întreținută, poate avea chiar o mai mare valoare odată cu trecerea timpului. De asemenea, există și situația în care dorim să vopsim mobilier în care nu am investit prea mult, precum mobilierul din PAL pentru a-l integra în decorul actual al casei. Indiferent de motivația care stă în spatele unei decizii de recondiționare a mobilei, este important să țineți cont de pașii pe care să îi urmați. Respectarea tuturor etapelor de vopsire și decorare a mobilierului este importantă pentru a avea efectele dorite pe termen lung.
Ce înseamnă revitalizarea mobilei vechi cu vopsea
Refinisarea mobilierului se face de obicei pentru a îmbunătăți sau a restaura un obiect. În contextul mobilierului, „refinisarea” se referă la aplicarea unui strat de protecție pe un articol de mobilier care și-a pierdut stratul protector original sau anterior. O refinisare tipică a mobilierului implică șlefuirea, vopsirea, aplicarea straturilor de protecție în funcție de nevoie și a vopselei în final.
Pot exista două abordări ale refinisării mobilierului: șlefuirea a tot ce este nedorit și aplicarea unui nou finisaj până când piesa de mobilier arată complet nouă, sau aplicarea produselor peste finisajul existent fără a mai fi nevoie de o șlefuire inițială.
Beneficiile refinisării mobilierului la interior
Oamenii au adesea valori sentimentale atașate unei anumite piese de mobilier, în special celor transmise de generații întregi. Restaurarea și refinisarea acestora, le salvează de la irosire. Mai mult decât atât, piesele moderne de mobilier nu sunt de aceeași calitate cu piesele de mobilier vechi. Calitatea s-a deteriorat în ultimele câteva decenii, iar lemnul de cea mai bună calitate nu mai este folosit decât pentru piese foarte specifice (și costisitoare).
Refinisarea mobilierului vă ajută să dați un nou aspect casei cu mai puține costuri suplimentare – de obicei mult mai mici decât achiziționarea de mobilier nou. De exemplu, vopsirea ușilor la interior este o variantă mult mai ușoară și mai puțin costisitoare de a le revitaliza decât schimbarea lor. În plus, rezistența vopselei, paleta largă de culori și de finisaje sunt avantaje care vă pot influența decizia.
Refinisarea mobilierului poate ajuta ca piesele deteriorate, uzate, cu denivelări și zgârieturi, să fie din nou curate. În plus, ajută piesele de mobilier antice să-și recapete valoarea.
Etapele de decorare ale lemnului la interior cu vopsea pe bază de apă
1 Curățarea suprafeței care urmează să fie decorată
Indiferent că aveți un lemn nou, lemn vechi, lemn lăcuit sau lemn vopsit, este important să curățați suprafața corespunzător. Spălați, decapați, deceruiți. În funcție de tipul de suprafață, folosiți decapant sau doar o cârpă înmuitaă în apă sau alcool pentru a șterge praful și a degresa lemnul.
2. Șlefuirea lemnului
Dacă lemnul dumneavoastră nu este uniform, atunci e nevoie să îl șlefuiți. Un lemn nou se va simți aspru la atingere. Dacă mobilierul este deja vopsit și nu doriți să îl decapați, atunci șlefuirea va ajuta primerul sau amorsa să facă o priză mai bună. Tot acum aveți posibilitatea să ascundeți anumite defecte ale lemnului și să aplicați chit în eventuale găuri sau crăpături ale lemnului.
3. Desprăfuiți lemnul și curățați-l cu alcool sau diluant
Praful este un mare inamic împotriva vopsirii mobilierului sau a pereților. Pe lângă faptul că scurtează rezistența vopseleie în timp, va influența textura suprafeței vopsite. Cu alte cuvinte, este nevoie să curățați temeinic întreaga suprafață șlefuită.
4. Aplicați un strat de primer sau amorsă
Dacă mobilierul pe care urmează să îl vopsiți este lucios și nu doriți să îl decapați, atunci este nevoie să aplicați un strat de Superprimer. Aplicat cu pensula sau cu trafaletul, acest primer este baza pentru o vopsea care să reziste cu succes pe termen lung. În caz contrar, vopseaua nu va avea aderență pe suprafața mobilierului și se va exfolia.
Dacă aveți o suprafață poroasă, atunci puteți folosi un primer universal care se aplică tot într-un singur strat. Totodată, primerul are nevoie de șlefuire cu un șmirghel fin (cu o densitate de 320), după care curățați praful obținut în urma acestui proces.
Primerul are nevoie de 4-6 ore de uscare înainte să aplicați primul strat de vopsea
5. Aplicați vopseaua în două straturi
Vopseaua se aplică în două straturi, la o distanță minimă de 4-6 ore între straturi. Se aplică cu pensula sau cu un trafalet din microfibră. Nu este nevoie de lăcuire, însă aveți posbilitatea să alegeți finisajul care vă place, de la mat, la satinat sau lucios.
6. Aplicați efectele pentru un mobilier cu aspect antichizat
Vopsirea unui mobilier vechi cu vopsea pentru lemn îi puteți oferi un aspect antichizat folosind diferite trucuri pe care le puteți învăța la atelierul nostru de recondiționare a lemnului. Se mai poate utiliza vopsea decorativă metalizată care poate aduce un efect de antichitate, dar într-un twist modern, cu o selecție de culori pastel, neutre, dar și aprinse. Ceruirea finală sublimează acest efect , înfrumusețând efectul final al patinei.
Vă așteptăm cu drag în magazinul TonCorner de pe Bd ion Mihalache 127 pentru mai multe sfaturi și idei despre recondiționarea mobilierului din locuința dumneavoastră.
Alte articole interesante
Psihologia culorilor. Ce ne determină să fim atrași doar de anumite culori?
Ați bea suc de roșii maro? Dacă ar fi să fim în fața unei alegeri, cel mai probabil, refuzăm sucul de roșii maroniu în favoarea...Psihologia culorilor. Cum ne influențează culorile din jurul nostru deciziile
Biologul Timothy H. Goldsmith a explicat: „culoarea nu este de fapt o proprietate a luminii sau a obiectelor care reflectă lumina. Este o...Întrebări frecvente despre vopsirea gresiei și a faianței – ghid complet
În principiu, orice tip de gresie și de faianță se pretează a fi vopsite. Reușita tehnică constă în respectarea pașilor pentru...