Vopsea lavabilă - Se spală sau se poate spăla?

publicat de Lia Leriu
Timp de lectură: 4 minute

Lavabilă a devenit un substantiv, un nume generic pentru vopseaua care se aplică pe pereți, în general la interior. De fapt, conform DEX, lavabil este un adjectiv care se referă la proprietatea unui obiect de a putea fi spălat, fără să-și schimbe aspectul și proprietățile.

De unde a început acestă confuzie?

Mitul lavabilității - Se spală sau se poate spăla?

Vinovată” este o  normă europeană  care a introdus în discuție termenul de lavabilitate atunci când a clasificat rezistența unui strat de  vopsea la frecare umedă.

vopsea lavabilă - se poate spăla ?

Testul măsoară de fapt cate miimi de milimetri de vopsea (microni)  se pierd la trecerea unui ac umed peste vopsea. Adică testează rezistenta, nu lavabilitatea. Ultima clasată,  vopsea clasa a 5-a,  pierde un strat de 70 microni (µm) la 40 de frecări cu acul, adică se ia de tot pentru cel care știe ca un strat de vopsea poate avea 70 µm.

Deci nu este lavabilă, dar conform normei europene este o vopsea lavabilă clasa a 5a. Dacă vreți o vopsea care se spală, aceasta proprietate trebuie menționată expres de către producător.

  • În engleză există mențiunea wipeable adică vopseaua se poate șterge ușor cu o cârpă umezită până la washable, spălare cu detergent, fără sa afecteze aspectul și proprietățile vopselei.
  • În franceză se pleacă de la lavable,   până la lessivable, atunci când vopseaua suportă spălare cu detergenți.

Clasele de la 1 la 5 ale normei europene se referă la rezistența la șocuri și zgârieturi.

LAVABLE = WIPEBALE = LAVABIL= se poate sterge cu o carpa umeda, cu apă și săpun, fără detergenți sau agenți chimici.

LESSIVABLE = WASHABLE = SPĂLABIL = se poate freca, folosind detergenți și agenți chimici

Nevoile noastre diferă in funcție de preferințele de aspect si de trafic. Așa cum dacă dorim viteză, alegem un BMW iar dacă avem nevoie să transportăm lucruri voluminoase sau grele, alegem un 4x4.

În portofoliul TonCorner avem 8 tipuri de lavabile, cu finisaj de la mat profund până la super lucios, lavabile sau spălabile.

 

Cea mai rezistentă vopsea lavabilă  vopsea lavabilă rezistentă

 

Vopseaua  Laque Mate este o vopsea lavabilă care se poate spăla abraziv, cu detergenți si agenți chimici. Particularitatea acestei vopsele lavabile este faptul că este mată! In general, cu cat gradul de luciu este mai mare, cu ata o vopsea este mai usor de spalat si intretinut. Aceată vopsea este însă mată, cu luciu de doar 2.5%. În plus are un randament foarte ridicat de 16mp/l/strat. Se recomandă în zone te trafic intens, în holuri, băi, bucătarii, pe uși si mobilier, pe calorifere sau orice alte suprafețe. Se recomandă o amorsă adecvată suportului.

 

cea mai mată vopsea lavabilă  vopsea mată lavabilă

 

Matul poudre este cea mai frumoasă vopsea lavabilă. Dar așa cum este o rochie de mătase sau o canapea de catifea, acest mat profund este mai puțin spălabil. Se poate șterge cu apă și săpun, dar atingerea îl lustrează. Se recomandă în culori deschise, sau în zone fără trafic.

Vă invităm la TonCorner, în butique-ul din Bd.Ion Mihalache 127 pentru a descoperi alte finisaje pentru vopseaua lavabilă.

 

Alte articole interesante