Vopsea pentru baie; Soluții multiple pentru vopsirea pereților în sala de baie

publicat de Lia Leriu
Timp de lectură: 6 minute

Vopsea pentru baie: sfaturi și sugestii de amenajare

 

sala baie vopsita cu bleu pacific

 

Dacă v-ați gândit să vopsiți sala de baie, este posibil să fi auzit de un tip special de vopsea numită vopsea specială pentru baie. Ai putea crede că această vopsea este diferită de vopseaua obișnuită pentru interior; adică vopsea concepută special numai pentru sala de baie.

În realitate, nu există cu adevărat vopseaua pentru baie, dar există vopsele, ca cele formulate de Ressource Peinture pe care le găsești și la TonCorner, ce oferă o performanță mai bună în mediul umed specific sălilor de baie, respectiv vopselurile de baie impermeabile care lasă pereții sa respire:

 

Problemele și soluțiile pentru vopsirea unei săli de baie

Un mediu umed precum sala de baie presupune confruntarea cu următoarele problematici:

 1. Umezeala, care favorizează apariția  mucegaiului și a igrasiei
 2. Existența picăturilor de apă pe pereții din sala de baie, fie din condens, fie din stropire directă, care pot penetra stratul de vopsea, pot ajunge la gips sau la tencuială, determinând astfel  desprinderea straturilor de vopsea
 3. Nevoia de lavabilitate crescută,  pentru că în sala de baie spălam frecvent pereții cu cârpa sau cu buretele, pentru a îndepărta urme de murdărie sau de uscare a apei.

 

Soluție 1.

Pentru prima problema, mucegaiul, toate tipurile de vopsea Ressource sunt formulate cu agenți de inhibarea a acestuia, respectiv cu aditivi antimicrobieni care nu favorizează dezvoltarea ciupercilor. Acești aditivi nu pot compensa însă lipsa de circulație a aerului și erorile de izolare care determina diferențe mari de temperatură între pereții exteriori și interiori. Prima regula.... aerisiți cât mai des!

 

Soluție 2.

Pentru umiditatea ridicată, vopseaua trebuie sa fie cât mai impermeabilă la vaporii de apă , ceea ce poate face ca vopseaua cu luciu mai scăzut să funcționeze mai puțin bine ca vopselele cu luciu mai mare în medii cu umiditate ridicată. Cu mult înainte ca vopselei să-i fie adăugate proprietăți rezistente la mucegai, folosirea vopselelor lucioase era cea mai eficientă modalitate de a face față umidității din baie.

Finisajele mate în medii umede, sunt poroase și au tendința de a capta umezeala. Finisajele lucioase, prin contrast, nu rețin apa ci blochează infiltrarea acesteia, de unde apariția pe pereți a micilor mărgeluțe de apă. Cu cât luciul este mai mare, cu atât finisajul vopselei are performanțe mai bune în sălile de baie.

 

Soluție 3.

Deoarece pereții băii necesită o ștergere ocazională sau chiar spălare, vopseaua bună pentru baie este mai dură și mai rezistentă decât alte vopsele de interior și presupune așa cum am văzut mai sus un anumit grad de luciu. Aceasta nu înseamnă că trebuie sa alegeți vopseaua de baie cu luciul cel mai ridicat pentru a decora in siguranță sala de baie.

 

 

Tipuri de vopsea pentru amenajarea sălii de baie

În funcție de gradul de expunerea la apă și de traficul pe care îl presupune baia respectivă, avem mai multe soluții din care puteți alege.

 • Vopseaua cu finisaj mat are o culoare bogată și un luciu scăzut, dar este mai predispusă la infiltrarea umezelii. În plus, nu rezistă spălării abrazive și poate fi dificil să curățați pereții cu vopsea mată fără a afecta finisajul. Din aceste motive, nu este cel mai recomandat finisaj pentru sala de baie.
 • Vopseaua mată premium, poliuretanică, sigilantă, este excepția dintre vopselele cu finisaj mat, fiind rezistentă la frecare abrazivă și special concepută pentru cei care nu agreează luciul dar care au nevoie de rezistență la trafic și umezeală:

 

sala de baie vopsita in bleu vert

Această vopsea,  I13 Biscuit Vert, Colectia Inspiration, Phillipe Model, poate fi aplicată cu succes atât pe pereții din sala de baie, cât și pe mobila din lemn sau din metal, fiind foarte dură și rezistentă la acțiunea agenților chimici și la frecare abrazivă.

 

 • Vopsea cu finisajul „coaja de ou” , eggshell cum ii spun englezii, este un finisaj ușor „strălucitor” și mai lavabil decât cel mat, este mai bun pentru pereți, locuri fără multă umiditate si fără trafic in exces:

 

perete verde sala de baie cabina de dus

 

 • Vopseaua cu Finisaj satinat  are un pic de luciu, ceva mai mult decât coaja de ou și poate fi folosit în sala de baie, atât pe pereți cât și pe obiecte întrucât permite o manipulare și un trafic mai ridicat, rezistă la frecare și la acțiunea agenților chimici de spălare:

 

sala de baie vopsita in Rouge Nouveau

 

 • Vopseaua cu finisaj lucios este un finisaj excelent pentru orice tip de baie; respinge bine umezeala, se spală abraziv, se poate aplica atât pe pereții din sala de baie cât și pe obiecte care presupun manipulare intensă  și nu este ultra-strălucitoare ca vopseaua ultra lucioasă:
 • Vopseaua cu finisaj ultra lucios este cea mai dură opțiune pentru pereții din sala de baie, dar este foarte lucios și este mai potrivită  pentru suprafețe mai mici, de accent, cum ar fi ornamentele și dulapurile din sala de baie.

 

perete sala baie vopsit lucios

 

Pentru a schimba aspectul unei săli de baie, vopseaua lavabilă nu este singura opțiune.

 • Vopseluri si gleturi decorative cu aspect marmorat, metalizat sau industrial: Tot ce trebuie sa faceți este să protejați aceste finisaje cu lac sau cu ceară

 

vopsea baie cu efect var

 

 • Vopsea decorativă cu efect de Var aplicabilă în sala de baie, de la  Ressource.
 • Tapetul este o altă soluție utilă, modernă și cu efect maxim care se poate aplica pe pereții din sala de baiec, hiar dacă este din hârtie. Un strat de lac îi conferă tapetului impermeabilitatea necesară montării și în spații umede.

 

sala baie vopsita in bleu velurs

 

La final, nu uitați că nu numai pereții, dar și mobilierul din sala de baie din MDF,  faianța, gresia,  tocăria de PVC și alte elemente pot căpăta culoare. Folosind amorsa Superprimer, orice suprafață dificilă se supune vopsirii

 

vopsea pentru sali de baie vopsea pereti sala de baie
pereti sala baie vopsiti in albastru gri

Alte articole interesante