Idei culori vopsea lavabilă de interior pentru un spațiu liniștitor. 5 nuanțe care inspiră odihnă și relaxare

publicat de Lia Leriu
Timp de lectură: 9 minute

Există posibilitatea ca unele culori să arate bine pe hârtie și pe țesături, dar să aibă un efect diferit pe peretele dormitorului dumneavoastră. Tocmai de aceea, alegerea culorilor la interior este o decizie importantă în amenajarea locuinței. Opțiunile de culoare sunt largi, iar combinarea lor este cu adevărat un proces dificil în care puteți avea rezultate cu efecte dorite sau, din contră, puteți obține o cromatică nesatisfăcătoare.

Înțelegerea efectelor psihologice ale culorii vă poate ajuta să obțineți o anumită dispoziție, energie și ambianță acasă. Culoarea peretelui poate avea un impact mare asupra senzației generale a camerei. Cromoterapia, sau terapia prin culoare, este practica din ce în ce mai populară de utilizare a culorii pentru a stimula emoțiile pozitive și pentru a îmbunătăți sănătatea mintală.

Culorile ne pot da o stare de bine, ne pot stimula activitatea intelectuală sau ne pot da o stare de agitație. Suntem înconjurați de culoare, iar percepția lor este puternic influențată de mediul în care am crescut, de culorile din natura înconjurătoare. Așadar, inspirați-vă din natură, deoarece culorile de vopsea lavabilă care vă pot da o stare liniștitoare sunt și ele preluate din natură.  Primitoare, pământești și liniștitoare, selecția noastră de nuanțe calmante va crea interioare liniștite și o casă care evocă odihnă și relaxare.

 

1. Vopsea lavabilă de interior în tonuri de verde

Verdele este, cu siguranță, o culoare odihnitoare. Este adesea asociat cu natura și lucrurile în creștere, ceea ce este, de asemenea, incredibil de reconfortant. Mulți oameni care simt că sunt una cu natura caută să se relaxeze mergând în parcuri, zone împădurite și trasee de drumeții, toate fiind în mare parte dominate de verdeață. Deoarece culoarea în sine și împrejurimile dominate de culoarea verde sunt, de cele mai multe ori, reconfortante, ele pot fi instrumente care ajută la reducerea nivelului de stres și chiar ajută la minimizarea anxietății.

Nuanțele de verde sunt cunoscute că au un efect relaxant – perfecte pentru a crea o senzație de liniște acasă. Fiecare are propriile preferințe pentru culorile relaxante, dar culorile moi și mai reci par să se simtă potrivite pentru majoritatea.

vopsea verde 1

Există, de asemenea, unele cercetări științifice care indică faptul că, datorită lungimii de undă scurte ale culorilor mai reci și a modului în care conurile noastre le percep, verdele și albastrul sunt cele mai relaxante pentru ochii noștri.

Verdele relaxant poate fi verdele rece, cu un strop de albastru în el, dar și verdele stins de pigment gri. Verdele profund, închis ne oferă o stare calmă și ne trimite către reflecție, în timp ce verdele deschis, mai luminos, ne oferă o stare meditativă, liniștită, pașnică. Printre cele mai calmante tonuri de verde este așa numitul sage green, fiind un verde neutru, stins.

vopsea verde 2  vopsea verde 3

Mai multe informații despre verde cald sau verde rece puteți găsi aici.

 

2. Vopsea lavabilă de interior în tonuri de albastru

Deși albastrul este o culoare de bază și într-adevăr o culoare clasică, este și o culoare care este foarte liniștitoare pentru minte și ajută la reducerea sentimentelor de anxietate și stres. Când oamenii sunt cel mai stresați, mulți vor avea dorința de a privi oceanul sau chiar cerul albastru pentru a-și depăși stresul.

Albastrul este, de asemenea, o culoare a profunzimii și a percepției. Este văzut ca un indicator al securității, ordinii, stabilității și fiabilității. În plus, mai multe culori se potrivesc cu albastru, făcându-l o nuanță versatilă pentru a crea. Într-un dormitor, nuanțele calde de roz, roșu sau liliac ne fac să ne simțim în siguranță, dar tonurile reci de aqua sau albastru ajută pentru un somn mai bun.

albastru 1  albastru 1

Găsiți vopsea lavabilă de interior în tonuri de albastru ce variază de la albastrul senin până la albastrul adânc, plin de profunzime și de greutate. Indiferent de tonul ales, albastrul este o culoare care are darul de a ne liniști mintea și de a crea o atmosferă odihnitoare. Evitați însă nuanțele de albastru care au subton galben sau verde. Acestea din urmă au efect energizant.

 

3. Vopsea lavabilă de interior în tonuri de gri și greige

Griul poate fi o influență liniștitoare în decorul casei datorită versatilității sale ca ton neutru.  Subtonurile de gri pot fi reci sau calde, permițând să-l asortați ușor cu nuanțele deja din casă.  Griul rece este o alternativă populară la alb, dar uneori poate fi prea rece și nu la fel de relaxant ca o nuanță încălzită.  Cele mai calde nuanțe de gri sunt adesea numite greige, care a devenit una dintre cele mai populare culori neutre pentru decorul casei.  Chiar și în cele mai închise nuanțe, greige-ul poate fi alternativa potrivită dacă nu găsiți bejul perfect pentru paleta dumneavoastră de culori relaxantă.

vopsea gri   vopsea gri

Greige-ul extrem de popular este o variație sofisticată de bej sau gri.  Adăugarea de gri la bej creează o culoare mai nuanțată care se potrivește cu ușurință într-o paletă de culori calde sau reci.  Greige este un fundal superb, o culoare care poate susține o paletă de culori liniștitoare de verde și albastru.  Greige este un neutru atemporal care se potrivește fără efort în majoritatea stilurilor de decorare.

 

4. Vopsea lavabilă de interior în tonuri de off-white

vopsea offwhite 2  Vopsea offwhite 1

Albul a cunoscut o renaștere a popularității în ultima vreme, deși nu și-a pierdut niciodată atractivitatea ca nuanță calmantă.  Amestecați alb pur cu off-white într-o paletă de culori pentru un stil relaxant și sofisticat.  Atractia pentru alb într-un decor relaxant vine din simplitatea sa.  De exemplu, pereții albi cu accente negre, creează un aspect reconfortant care poate calma cea mai aglomerată casă.  Crem-ul, dar și albul cu subtonuri calde pot fi mai calmante decât albul pur.  În camerele orientate spre nord sau în camerele care nu primesc multă lumină, adăugarea de căldură la alb împiedică spațiul să pară prea gri.  Căldura acestor tonuri de alb cu subton galben sporește efectul calmant al albului.

 

5. Vopsea lavabilă de interior în tonuri de roz prăfuit

Ceea ce face o culoare relaxantă nu ține întotdeauna de culoarea în sine, ci de starea de spirit pe care o inspiră.  Frumusețea culorii roz, de exemplu, inspiră sentimente de calm prin asocierea cu momente fericite și amintiri romantice.  Având un spectru larg de subtonuri de la coral, lavandă sau roz antichizat, căldura rozului este liniștitoare și inspiră calm, feminitate, inocență.  Pereții roz pot ilumina un living întunecat, transformându-l într-un spațiu reconfortant și cald.

vopsea roz 2 vopsea roz prafuit 

vopsea roz prafuit

În general, culorile calmante sunt o alegere excelentă pentru pereți, deoarece nu vor copleși camera și dau tonul intregii încăperi. Pentru o alegere cromatică potrivită locuinței dumneavoastră, vă invităm în magazinul Ton Corner din Bd Ion Mihalache 127 cu o selecție de peste 1000 de culori create de designeri străini.

Alte articole interesante