#ViațaÎnCulori cu Dana Marin: „Să fim curajoși să lăsăm culoarea în viața noastră”

publicat de Lia Leriu
Timp de lectură: 11 minute

În acest articol aflăm ce înseamnă #ViațaÎnCulori pentru Dana Marin, designer de interior la Postcard Projects. Dana ne mărturisește că proiectele ei de design interior sunt ca niște vederi, un set-up unic, memorabil, tematic și personal, cu care beneficiarul rămâne de-a lungul timpului.

Fiind un bun colaborator al nostru, am rugat-o pe Dana să ne dezvăluie ce culoare o reprezintă cel mai bine, iar răspunsul a venit scurt „turcoaz”, după care ne-a transpus în viziunea ei, care ne-a fermecat la propriu.

„Conform Psihologiei Culorilor paleta mea cromatică este formată din culorile vesele și jucăușe, ușor pastelate, ale primăverii, iar dintre acestea preferata mea este, cu siguranță, turcoazul. Acesta se regăsește inclusiv în cromatica brandului Postcard Projects, proiecte-vederi din lumea designului de interior, pe care le amenajez cu mult drag și pasiune împreună cu beneficiarii mei.”

 

De ce turcoaz?

„Am stat să mă gândesc bine la acest răspuns, în momentul în care am aprofundat culorile, viața lor secretă și modul în care acestea se reflectă asupra noastră zilnic, chiar fără să realizăm importanța lor crucială. Turcoazul îmi amintește de vară și vacanță, unele dintre cele mai mari bucurii ale mele. Mă transportă pe o plajă cu apă limpede smarald-albăstruie, unde nisipul fin îmi atinge cald tălpile picioarelor, vântul sărat adie ușor prin păr, timpul stă în loc, iar eu sunt fericită, liniștită, optimistă și mă pot bucura cu adevărat de moment.”

Pentru Dana, #ViațaÎnCulori înseamnă viața în sine!

„Nu îmi pot imagina o zi fără pic de culoare, de orice fel, și de aceea încerc să mă și îmbrac conform stării de spirit din ziua respectivă. La fel și în cazul proiectelor, stabilesc de la început o tematică și o cromatică care să meargă mână-n mână, atât între ele, cât și să se potrivească mănușă beneficiarului/ilor.”

 

living verde

 

„De multe ori, fără să realizăm conștient, culorile influențează starea noastră de spirit, sentimentele pe care le trăim, pofta de mâncare, concentrarea, comunicarea, somnul, dacă suntem anxioși sau liniștiți, cum ne relaxăm sau cum trăim anumite evenimente.  Trebuie să fim curajoși, să lăsăm culoarea în viața noastră, să ne ajute, ghideze, să ne facă să înțelegem cine suntem cu adevărat!” 

 

Care este legătura dintre emoții și culori?


Știm că frumos este ceea ce ne place, iar ceea ce ne place este strâns legat de cine suntem, de viața noastră, de amintirile si emoțiile pe care ni le-am arhivat de-a lungul timpului, dar si de dispozițiile noastre si de cum dorim să sprijinim sau să combatem aceste stări emoționale. Astfel, am rugat-o pe Dana să aleagă o culoare pentru fiecare perioadă din viața ei.

 

living apartament turcoz

 

„Dacă aș atribui o culoare perioadelor vieții mele acestea ar fi: 

•   Portocaliu - copilărie jucăușă, entuziasm, fericire, independență, libertate

•   Roșu - adolescență, trăiri intense, experiențe noi, schimbări pe toate planurile, furie

•   Verde & Albastru - maturizare, decizii, cont propriu, job-uri, distracție, călătorii

•   Turcoaz, cu accente roz - maternitate, responsabilitate, antreprenoriat, joacă și distracție, vacanțe”

 

living turcoaz, floarea soarelui

 

Emoțiile și culorile sunt strâns legate între ele, de exemplu o cameră roșie, de intensitate mare, în scurt timp, va da emoții foarte puternice, cum ar fi energie, furie, nerăbdare. O cameră albastră îmbie la reflecție, dar poate fi și rece, distantă, una verde ajută la concentrare, portocaliul este amuzant și jucăus, deci grijă mare, că nu poate sta în zona unui birou, de exemplu.

„Legat de mine, există combinații de culori care mă fac să mă simt bine, de exemplu turcoaz sau albastru denim cu ciocolatiu-cappuccino cald, verdele îmi dă energie, mai ales la muncă, și putere de concentrare, albul îl asociez cu vara, cu senzația de gingășie și relaxare, roșu cu bucuria și magia Crăciunului. Negrul mă face serioasă și melancolică, mă cam feresc de el. Gri-ul este foarte rar în gândurile și viața mea.”

 

dormitor in culori calde

 

„Apartamentul în care locuiesc și amenajarea acestuia o asociez cu turcoazul, pentru că a fost decorat după conceptul “vacation mood” și, deși nu regăsim această culoare în fiecare cameră, eu așa îl simt. În living, doi pereți sunt un turcoaz, cu bază albastră, iar acesta comunică cu dining-ul cu trei pereți turcoaz cu bază verde, printr-un glasswand. Petrecând cel mai mult timp în living, dar și în dining-ul care este și birou, casa familei mele se simte mai mult turcoaz, deși este mult mai colorată de atât ☺."

 

living turcoaz

 

Am rugat-o pe Dana să ne descrie personalitatea ei în culori și să ne spună care sunt activitățile ce îi aduc culoare și bucurie în viață.

„Sunt un mix de turcoaz cu accente portocalii, mov și câteodată bordeaux. Înotul, plimbările și călătoriile de orice fel îmi aduc mereu bucurie, dar când ajung în zone cu influențe hispano-maure, unde văd minunățiile de pattern-uri și combinațiile de culori din flisele ceramice, mi se umple inima de fericire.”

Dacă vrei să afli mai mult despre psihologia culorilor și despre cum suntem atrași doar de anumite culori, citește acest articol.  

 

Există vreo culoare pe care simți că nu o întâlnești suficient în viața ta și ai dori să o adaugi?

„Simt că rozul lipsește destul de mult din viața mea, atât pe planul vestimentației și accesoriilor, cât și din planul al amenajărilor, pe care le realizez. Movul și verdele (culorile preferate ale băiețelului meu) îmi plac și mie în ultimul timp și încerc să le introduc cât mai des în viața mea.”  Dana Marin ne mărturisește că își dorește ca viitorul ei să fie în continuare turcoaz, dar să apară mai des galbenul (cum se întâmplă acasă la ea în camerele în care nu are turcoaz), nuanțele calde neutre, poate chiar pământii, dar și mov și roz. 

Îi transmitem Danei cele mai sincere mulțumiri pentru generozitatea de a împărtăși atât de detaliat și frumos din experiența sa de viață. Povestea ei, exprimată în culori vibrante și cu atâta profunzime, a adus o lumină specială în blogul nostru #ViațaÎnCulori. Ne-am simțit privilegiați să citim despre fiecare nuanță a poveștii tale, să înțelegem viața ta într-un mod atât de personal și autentic. Este cu adevărat admirabilă capacitatea ta de a transforma experiențele proprii în tablouri (vederi) vii și vibrante. Mulțumim pentru timpul pe care l-ai alocat pentru a ne împărtăși această călătorie fascinantă a ta. Ai adus un plus de înțelegere și conexiune în comunitatea noastră, și suntem recunoscători pentru că am avut ocazia să te cunoaștem mai bine prin cuvintele și culorile tale.

#ViațaÎnCulori merge mai departe la TonCorner!

 

Alte articole interesante