Cum ne schimbă culorile din casă starea de spirit?

publicat de Lia Leriu
Timp de lectură: 7 minute

Dacă vă treziți simțindu-vă fără poftă de viață în fiecare dimineață, aruncați o privire la pereții dormitorului dumneavoastră - nuanța vopselei vă poate influența mai mult decât credeți! Deși sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege pe deplin legăturile dintre culoare și starea de spirit, teoria culorilor sugerează că selectarea cu atenție a schemei de culori pentru casa dumneavoastră poate, avea un impact pozitiv asupra sănătății și bunăstării mintale. În acest articol, vom arunca o privire asupra beneficiilor teoriei culorilor pentru bunăstarea dumneavoastră generală. Vă oferim idei de decorare a casei astfel încât să vă bucurați de o locuință în care culoarea vă încarcă pozitiv și vă bucură.

Culori reci sau culori calde? Ce să alegem?

Culorile strălucitoare și calde (roșu, portocaliu, galben) stimulează energia și fericirea, în timp ce culorile reci și atenuate (albastru, verde, violet) sunt liniștitoare și calmante. Citește despre cum ne influențează culorile deciziile pe care le luăm și starea noastră de zi cu zi. Culorile luminoase și calde sunt cele mai bune în camerele pentru divertisment, cum ar fi zona de dining sau bucătărie, în timp ce culorile reci funcționează cel mai bine în spații relaxante, cum ar fi dormitoarele sau chiar băile. Psihologia culorilor (folosirea culorilor pentru a vă influența starea de spirit și comportamentul) este o știință nouă și există unele dovezi care dovedesc că, în general, culorile care ne înconjoară ajută la reducerea stresului, la îmbunătățirea somnului și multe altele.

 

Are cu adevărat culoarea impact asupra stării noastre psihice?

 

Conform teoriei culorilor, culorile pot calma problemele emoționale.Cunoscută și sub denumirea de cromoterapia sau vindecarea prin culori, teoria culorilor sugerează că anumite culori și frecvențele lor au un impact fiziologic și psihologic asupra sentimentelor și comportamentului dumneavoastră. De exemplu, o persoană stresată sau furioasă s-ar putea expune la culoarea albastră pentru a se calma și a-și scădea ritmul cardiac, în timp ce o persoană cu depresie se poate uita la roșu și galben pentru a-și crește energia. Află mai multe informații despre ce ne determină să fim atrași de anumite culori.  

Psihologia culorii funcționează prin simpla expunere la o culoare anume (de exemplu, înconjurându-vă cu portocaliu pentru a vă crește energia). Într-o sesiune de terapie ghidată, un medic poate folosi proiectoare sau becuri speciale pentru a izola lungimi de undă specifice ale luminii colorate. Teoria culorii a existat într-o formă sau alta încă de pe vremea egiptenilor antici. Poate avea, de asemenea, rădăcini în practicile estice de vindecare, cum ar fi echilibrarea chakrelor, unde fiecare chakră este asociată cu o culoare diferită. Poți citi mai multe informații despre ce reprezintă din punct de vedere psihologic atunci când  alegi culoarea verde.

 

Alegeți culoarea din locuința dumneavoastră în funcție de beneficiile pe care vi le doriți

 

O mai bună gestionare a stresului și reducerea furiei

Înconjurați-vă de culori care vă calmează și vă relaxează, iar în felul acesta faceți mai față stresului și sentimentelor de agresivitate. Când mediul dumneavoastră vă face să vă simțiți fericit, energic și motivat, este mai puțin probabil să se declanșeze factori de stres sau sentimente negative. Doar câteva accente viu colorate sau note de culoare în casa dvs. sunt suficiente pentru a vă ridica starea de spirit. De exemplu, combinația dintre culoarea albastru și turcoaz este tonică și ne trimite cu gândul la energia fluidă a apei.

 

combinatie cromatică albastru turcoaz

 

 

Îmbunătățirea somnului

Expunerea la culori poate ajuta la reglarea ritmului circadian (ceasul intern al corpului), mai ales atunci când acesta a fost afectat de depresie. Acest beneficiu a fost studiat în mare parte prin intermediul luminii colorate. De exemplu, lumina caldă seara crește (și posibil stimulează) producția de melatonină și ajută la somn. Tocmai de aceea, puteți alege să folosiți în dormitoarele dumneavoastră culori blânde, inclusiv nuanțe calde dacă nu sunt saturate și dacă vă ajută să vă relaxeze.

 

dormitoare in culori calme

 

Îmbunătățirea comunicării și a relației cu cei din jurul nostru

Atunci când o persoană este înconjurată de culori care inspiră emoții pozitive, o face mai deschisă către socializare și deschidere către ceilalți. Acest lucru poate adânci legăturile acelei persoane cu cei dragi și o poate încuraja să iasă și să cunoască oameni noi. În schimb, a fi înconjurat de culori închise sau dezactivate poate face o persoană mai puțin comunicativă. De exemplu, albastrul deschis creează un mediu favorabil comunicării și socializării. Îl puteși folosi în camera de zi, în zona de dining, într-o bibliotecă.

 

culoarea albastru în living

 

Mai multă energie și entuziasm

Culorile metalizate cum ar fi auriul și argintiul sunt modalități elegante de a promova entuziasmul sau creativitatea. Așezați un decor metalic în orice cameră în care aveți nevoie de puțin mai multă energie. Sclipirile metalice ne reamintesc să fim copii și să ne bucurăm de lucrurile simple.

 

culori metalizate

 

Scăderea simptomelor de astenie

Prin expunerea la culori luminoase și vesele în lunile întunecate de iarnă, o persoană poate simți mai multă căldură și confort în casa ei. Acest lucru combate starea de spirit scăzută, deprimantă pe care unii oameni o simt în timpul iernii, când zilele sunt mai scurte și expunerea la culori naturale precum albastru, verde și galben este limitată. Unele studii sugerează că aceste culori mai strălucitoare vă pot ridica de fapt nivelul de dopamină. Galbenul este, de exemplu, o culoare reconfortantă care ne încălzește privirea și ne ridică moralul. Îl puteți folosi ca accent sau ca bază pentru întreaga încăpere.

 

amenajare în culoarea galben

 

Poți citi mai multe informații despre ce reprezintă din punct de vedere psihologic atunci când  alegi culoarea galben.

Dacă aveți nevoie de consultanță cromatică și ghidare pentru alegerea culorilor potrivite locuinței dumneavoastră, vă așteptăm cu drag în magazinul Ton Corner din Bd Ion Mihalache 127.

Alte articole interesante