Finisaj lucios sau mat pentru vopseaua lavabilă? Ghid pas cu pas pentru a lua decizia potrivită

publicat de Lia Leriu
Timp de lectură: 11 minute

Alegerea finisajului potrivit pentru vopseaua lavabilă este esențială pentru a pune în evidență culoarea și estetica dorită, dar și pentru procesul de întreținere al vopselei lavabile la interior. Diferențele între finisaje sunt multiple și nu se rezumă doar la aspect. Întreaga estetică a spațiului se schimbă o dată cu finisajul ales. Alegerea finală depinde de diverși factori, inclusiv de funcția spațiului și de preferințele personale.

Venim în întâmpinarea dumneavoastră cu explicații care să vă îndrume spre finisajul de care aveți nevoie atunci când vreți să vopsiți o încăpere.

 

Vopsea lavabilă finisaj mat

 

Finisajul mat adaugă profunzime spațiului

Vopseaua mată are un finisaj nereflectorizant, care poate crea un aspect sofisticat și discret. Este adesea aleasă pentru spațiile în care se dorește un aspect subtil și elegant. Finisajul mat se pierde în fundal și conferă profunzime datorită atingerii sale catifelate și foarte minerale. Oferă o senzație naturală, firească, conferind în același timp o atmosferă intimă și un sentiment de „cocooning” camerei, păstrând culorile.

 

Vopseaua lavabilă mată este ideală pentru ascunderea imperfecțiunilor pereților

Finisajele mate sunt excelente pentru a ascunde imperfecțiunile suprafeței, cum ar fi mici lovituri, urme sau texturi neuniforme pe pereți. Acest lucru face ca vopseaua mată să fie o alegere bună pentru pereții mai vechi sau care nu arată perfect. Tocmai din acest motiv, o recomandăm în mod special pentru vopsirea tavanelor. În acest fel, micile imperfecțiuni nu sunt accentuate.

 

Vopseaua mată nu are efectul de strălucire

Vopseaua mată reflectă mai puțină lumină, ceea ce înseamnă că produce mai puțină strălucire. Acest lucru o face potrivită pentru spațiile în care strălucirea poate fi o problemă, cum ar fi dormitoare, birourile de acasă sau încăperi cu multă lumină naturală.

 

dormitor alb mat  dormitor bej mat

dormitor bej mat   dormitor bej mat

dormitor bej mat

 

Finisajul mat ne invită să ne simțim confortabili în casele noastre

Finisajele mate pot contribui la crearea unei atmosfere confortabile și intime într-o cameră. Ele absorb lumina mai degrabă decât să o reflecte, rezultând o senzație mai moale și mai primitoare.

 

Vopseaua mată este ideală pentru vopsirea elementelor decorative

Dacă aveți lucrări de artă îndrăznețe sau elemente decorative într-o cameră, un finisaj mat poate permite acestor articole să fie în centrul atenției fără a concura cu vopseaua de pe perete pentru a obține atenție.

 

Vopseaua mată este recomandată în zonele cu puțin trafic

O vopsea lavabilă mată necesită mai multă atenție pentru întreținere. Se curăță mai greu și este mai pretențioasă decât un finisaj lucios. Din acest motiv, o recomandăm în mod special în camerele unde este mai puțin trafic precum dormitorul sau camera de zi. Evitați să aplicați un astfel de finisaj în camera copiilor, în bucătărie sau în holuri.

Dacă vrei să știi cât este de lavabilă vopseaua , poți citi mai multe informații aici.

 

Vopsea lavabilă finisaj lucios

 

O vopsea lavabilă lucioasă face culorile să pară mai vibrante

Vopseaua lucioasă are un finisaj reflectorizant care adaugă un aspect luminos și lustruit suprafețelor. Poate crea un sentiment de profunzime și poate face culorile să pară mai vibrante. Dacă vă doriți o încăpere care să emane energie și bună dispoziție, atunci finisajul lucios vi se potrivește cel mai bine.

 

Finisajul lucios este cel mai ușor de întreținut și de curățat

Finisajele lucioase sunt mai lavabile și mai rezistente la pete decât finisajele mate. Acest lucru le face potrivite pentru zonele cu trafic intens precum bucătăriile și băile unde pereții pot necesita curățare frecventă. De exemplu, finisajul Laque Satinee de la Ressource se poate spăla inclusiv cu substanțe chimice și suportă frecarea abrazivă. Dacă aveți nevoie de un finisaj care să arate bine chiar și după cei mici au pus mâna murdari de mâncare pe pereți, atunci puteți lua în considerare o vopsea lavabilă lucioasă

 

Finisajul lucios pentru un aspect modern

Finisajele lucioase sunt adesea asociate cu designul contemporan. Ele pot da un aspect elegant și lustruit suprafețelor, făcându-le potrivite pentru spații cu o estetică mai raționalizată. Totodată, puteți folosi acest tip de finisaj inclusiv pentru vopsirea pieselor de mobilier, mai ales dacă aveți piese din lemn masiv pe care doriți să le recondiționați.

 

Alegeți un finisaj lucios pentru un plus de lumină

Finisajele lucioase reflectă lumina, făcându-le potrivite pentru încăperile în care doriți să maximizați iluminarea naturală sau artificială. Ele pot contribui la un sentiment mai luminos și mai deschis al încăperii.

 

dormitor bej mat

hol albastru lucios   baie 2 albastru lucios

hol rosu lucios   hol rosu lucios

hol rosu lucios

 

Vopseaua lucioasă poate fi folosită doar ca accent

Vopseaua lucioasă poate fi folosită strategic ca accent, cum ar fi pe ornamente, uși, dulapuri sau detalii arhitecturale. Acest lucru poate crea interes vizual și poate atrage atenția asupra elementelor specifice dintr-o cameră, creând un punct de interes în zonele respective.

 

Criteriile după care se alege finisajul la vopseaua lavabilă

 

Funcția camerei

Luați în considerare funcția spațiului. Vopseaua mată poate fi de preferat în dormitoare și zonele de zi, în timp ce vopseaua lucioasă ar putea fi potrivită pentru bucătării, băi sau zone cu umiditate mai mare ce necesită o curățare ușoară.

 

Stilul personal

Preferințele dumneavoastră în materie de design joacă un rol important. Unii oameni preferă eleganța discretă a vopselei mate, în timp ce alții apreciază aspectul elegant și modern al finisajelor lucioase.

 

Condițiile de iluminare

Tineți cont de iluminatul natural și artificial din încapere. Finisajele lucioase pot spori luminozitatea, în timp ce finisajele mate pot crea o ambianță mai moale și mai intimă.

 

Pregătirea suprafeței de vopsit

Starea pereților și nivelul imperfecțiunilor vă pot influența alegerea. Finisajele mate sunt recomandate pentru ascunderea defectelor, în timp ce finisajele lucioase le pot evidenția.

 

Tipul de întreținere

Luați în considerare cerințele spațiului. Finisajele lucioase sunt în general mai durabile și mai ușor de curățat, făcându-le potrivite pentru zonele predispuse la uzură. Finisajele mate sunt mai pretențioase și mai greu de întreținut pe termen lung.

Este important să rețineți că nu există un tip de finisaj mai bun decât celălalt. Finisajul vopselei lavabile se lege în funcție de mai multe criterii: traficul din camera respectivă, gradul de expunere al camerei la umiditate sau alți factori exteriori și efectul pe care doriți să îl obțineți prin intermediul vopselei. Află mai multe detalii despre toate finisajele la vopseaua la vabilă în acest articol. 

Mai mult decât atât, puteți opta pentru o combinație a ambelor finisaje, folosind mat pentru pereți și lucios pentru elemente de accent sau ornamente. Testarea eșantioanelor de vopsea în spațiul propriu-zis vă poate ajuta să vizualizați efectul și să luați o decizie în cunoștință de cauză pe baza preferințelor dumneavoastră și a caracteristicilor camerei.

Pentru a vedea și testa fiecare finisaj de vopsea lavabilă, vă invităm în magazinul TonCorner din Bd Ion Mihalache nr 127 unde vă așteptăm cu drag cu peste 1000 de nuanțe diferite în finisajul ales de dumneavoastră!

Alte articole interesante