Cum obținem armonie cromatică în locuințele noastre

publicat de Lia Leriu
Timp de lectură: 10 minute

Crearea unei scheme de culori plăcută și coezivă din punct de vedere estetic în designul de interior implică a lua în considerare principiile de culoare, preferințele personale și funcționalitatea spațiului. Armonia cromatică din locuințele noastre este esențială pentru o stare de bine. Blocajele cromatice ne pot împiedica să ne bucurăm de un design frumos, dar care nu se aliniază cromatic la nevoile noastre.

În acest articol, vă ghidăm pas cu pas cum să alegeți cele mai potrivite culori pentru locuința dumneavoastră și cum să le asortați între ele pentru rezultate spectaculoase.

 

Definiți-vă stilul și starea de spirit

stil dormitor culori calde  

stil dormitor culori calde

Luați în considerare stilul general și starea de spirit pe care doriți să le obțineți în spațiu. Stilurile diferite pot necesita palete de culori diferite (de exemplu, o paletă senină și liniștitoare pentru un dormitor sau o paletă vibrantă și energică pentru o cameră de zi). Culorile exprimă emoții pe care le asociem cu anumite momente din viețile noastre. Putem vopsi camera de zi în galben pentru a ne aminti de energia zilelor de vară sau dormitorul poate radia verdele relaxant al plimbărilor prin pădure. Indiferent de culoarea pe care o alegeți, asociați culoarea respectivă cu o stare de bine.

 

Alegeți o culoare dominantă

 

stil dormitor culori calde  culoare dominanta verde

Începeți prin a selecta o culoare dominantă pentru spațiu. Această culoare va fi nuanța principală care dă tonul camerei. Luați în considerare preferințele de culoare, precum și cantitatea de lumină naturală și dimensiunea spațiului. Culorile închise oferă intimitate și sunt relaxante, dar nu sunt potrivite pentru un birou, de exemplu, iar culorile vibrante pot fi prea intense pentru un dormitor. Culoarea dominantă poate fi un ton mediu, nici pre închis, nici prea deschis, pentru ca ulterior să îl completați cu tonuri de accent.

 

Selectați culoarea secundară

Alegeți o culoare secundară care completează culoarea dominantă. Această culoare ar trebui să creeze interes vizual și echilibru fără a depăși culoarea dominantă. Ar putea fi o culoare contrastantă sau o nuanță armonioasă.  Aici puteți folosi culorile analog, de exemplu.

culoare secundara bej neutru 

culoare secundara gri

Introduceți o culoare accent

Adăugați o culoare accent pentru a oferi note de contrast și interes. Culorile accent sunt utilizate de obicei în cantități mai mici, dar pot fi plasate strategic pentru a atrage atenția asupra elementelor sau caracteristicilor specifice din cameră. Aici vă puteți juca cu tonuri foarte joase sau culori vibrante. Galbenul este o culoare accent care se încadrează cu ușurință într-o schemă cromatică.

culoare accent rosu  cuolare accent roz

 

Luați în considerare elementele neutre

Încorporați culori neutre pentru a oferi un fundal pentru nuanțe mai vibrante sau mai saturate. De exemplu, albul, griul și bejul, pot ajuta la echilibrarea schemei generale de culori și pot crea un sentiment de armonie. Nu uitați să alegeți tonuri care să se potrivească cu celelalte culori, chiar dacă vorbim de neutre. De asemenea, țineți cont de faptul că și culorile neutre au subtonuri diferite. De exemplu, gri-ul poate avea subton verde, albastru sau mov. Este deosebit de important să potriviți subtonurile culorilor între ele.

neutre ca fundal neutre ca fundal

Utilizați regula 60-30-10:

Urmați regula 60-30-10 pentru a distribui culorile proporțional. Culoarea dominantă ar trebui să acopere aproximativ 60% din spațiu, culoarea secundară în jur de 30%, iar culoarea accent în jur de 10%. Acest ghid ajută la menținerea echilibrului în schema de culori. Bineînțeles, sunt zone ale casei unde puteți încălca această regulă. De exemplu, băile sunt un spațiu bun de exeperimentat cu nuanțele mai închise. O baie unde predomină tonurile joase poate fi foarte intimă și elegantă.

 

Luați în considerare roata culorilor

Utilizați roata de culori pentru a identifica relațiile dintre culori. Culorile analog (una lângă cealaltă pe roată) creează un aspect armonios (vezi cum poți folosi o singură culoare de vopsea în decorarea casei cu mai multe nuanțe), în timp ce culorile complementare (opuse pe roată) oferă contrast.

 

Potriviți subtonurile culorilor

Fiți atenți la subtonurile din culorile selectate. Subtonurile calde și reci pot influența modul în care culorile interacționează între ele. Asigurați-vă că subtonurile culorilor alese se completează reciproc pentru un aspect coerent și echilibrat. De exemplu, dacă aveți un perete accent verde, puteți folosi pentru restul pereților un gri cu subton rece în locul unui gri cald.

 

Testați culoarea pe o suprafață mai mică

Înainte de a cumpăra cantitatea de vopsea, testați schema cromatică cu ajutorul mostrelor de vopsea. Condițiile de iluminare și mediul înconjurător pot influența modul în care percepem culorile, așa că este esențial să le evaluați în contextul încăperii. Probați vopseaua de-a lungul mai multor momente din zi și observați dacă vă place cum se modifică sub razele luminii naturale, dar și sub influența iluminatului de seară.

 

Luați în considerare funcția spațiului

Gândiți-vă la scopul camerei și la modul în care schema de culori poate sprijini această funcție. De exemplu, culorile calme și liniștitoare pot fi potrivite pentru un dormitor, în timp ce culorile vibrante ar putea energiza un spațiu de lucru creativ. Camera copiilor va evita culorile vibrante dacă aveți un copil foarte energic, iar un dormitor va fi potrivit unei culori profunde dacă aveți probleme cu somnul.

 

Evaluați elementele existente

Luați în considerare elementele existente în spațiu, cum ar fi mobilierul, podelele și caracteristicile arhitecturale. Asigurați-vă că schema de culori aleasă completează aceste elemente, mai degrabă decât să intre în conflict cu ele.

Amintiți-vă că preferințele personale joacă un rol important în selectarea culorilor. Scopul este de a crea o schemă de culori care să rezoneze cu gusturile dumneavoastră, obținând în același timp un rezultat echilibrat și atrăgător din punct de vedere vizual. Modele de scheme cromatice reușite puteți vedea în acest articol: „Culorile toamnei. 5 scheme cromatice de vopsea lavabilă pentru acest sezon”

Pentru asistență cromatică în alegerea culorilor potrivite locuinței dumneavoastră, vă invităm în magazinul TonCorner de pe Bd Ion Mihalache 127 cu peste 1000 de nuanțe semnate de designeri internaționali.

Alte articole interesante