Psihologia culorii. De ce ne este frică să optăm pentru mai multă culoare în casele noastre?

publicat de Lia Leriu
Timp de lectură: 11 minute

Vorbim în acest articol despre frica de a alege culori îndrăznețe în casele noastre și de a combina mai multe culori. Poate că uneori ne dorim mai multă culoare în locuințele noastre, dar nu știm de unde să începem sau poate ne este teamă că o să fim dezamăgiți de un rezultat care nu e pe gustul nostru. Într-adevăr, combinarea culorilor este o artă în sine, iar atunci când o locuință este armonizată cromatic, ne bucură ochii și sufletul.

 

Motive generale pentru a nu utiliza mai multă culoare

 

Frica de a folosi culoarea în designul interior poate proveni din diverși factori, iar oamenii pot avea diferite motive pentru a ezita să încorporeze culoarea în spațiile lor de locuit. Luăm pe rând câteva motive comune pentru care oamenilor le-ar putea fi frică să folosească culoarea în designul interior, după care vă ghidăm în tainele folosirii culorii cu ajutorul câtorva idei esențiale.

 

Frica de a greși cromatica

Alegerea culorilor poate fi copleșitoare, iar oamenii regretă când fac  o greșeală cu care va trebui să trăiască mult timp. Faptul că nu avem posibilitatea să ne schimbăm culorile pereților săptămânal, poate crea anxietate pentru unele persoane. Preferăm să optăm pentru o paletă cromatică neutră, în care ne simțim în siguranță de teama unui rezultat nesatisfăcător.

 

Anxietatea față de tendințe

Urmărirea tendințelor de design poate fi atrăgătoare, dar există adesea teama că nuanțele la modă se pot demoda rapid. Îngrijorarea că alegerile colorate vor deveni învechite duce la nemulțumire. Cu toate acestea, lumea design-ului va fi întotdeauna subiectivă. Tendințele vin și pleacă, dar ceea ce ne place și ne caracterizează rămâne cu noi.

 

Preferința pentru o paletă cromatică neutră

Unele persoane preferă pur și simplu culorile neutre datorită calităților lor calmante și atemporale. Sunt persoane care se tem că folosirea culorilor îndrăznețe va crea un mediu prea stimulant sau haotic, ceea ce ete adevărat doar în cazul în care o paletă cromtică nu este armonizată și aleasă cu mare atenție.

 

Preocuparea că o locuință colorată nu este pe gustul multor persoane

Oamenii iau în considerare adesea valoarea de revânzare a caselor lor. Utilizarea culorilor îndrăznețe sau neconvenționale poate fi percepută ca un risc, deoarece potențialii cumpărători ar putea avea preferințe diferite. Pe de altă parte, o casă poate avea parte de o transformare radicală doar prin simpla vopsire a pereților în nuanțe bine alese.

 

Lipsa de informație despre teoria culorii

Înțelegerea unor concepte precum culorile complementare, culorile analog și temperatura culorii poate fi încurajatoare. O paletă cromatică se alege în funcție de o  serie de factori precum stilul arhitectural, orientarea față de punctele cardinale, gradul de luminozitate al casei, personalitatea proprietarilor etc. În felul acesta, șansele de a greși în alegerea culorilor scade considerabil.

 

Spații mici de locuit

În spațiile mai mici, există o credință comună că utilizarea culorilor luminoase sau îndrăznețe poate face ca zona să se simtă și mai restrânsă. Se crede adesea că nuanțele neutre creează iluzia de mai mult spațiu.

 

Cum poți depăși frica de a utiliza cât mai multă culoare

 

Depășirea fricii de a folosi mai multă culoare în casa dumneavoastră implică o combinație de auto-descoperire, educație, experimentare și îmbrățișarea treptată a unei abordări mai colorate a designului. Iată câteva sfaturi pentru a vă ajuta să depășiți această frică:

 

Începeți prin a vopsi suprafețe mai mici

Începeți prin a încorpora mici note de culoare în accesorii cum ar fi perne piese mici de mobilier sau doar anumite detalii arhitecturale. Acest lucru vă permite să experimentați cu culoarea fără a vă angaja pe termen lung.

 

Descoperă cum să transformi casa ta cu o paletă de culori vibrante! Găsește sfaturi practice, inspirație și idei creative pentru a crea un spațiu energizant și personalizat.  suprafete mici vopsite cu albastru

 

Aprofundați teoria culorii

Aflați despre teoria culorilor pentru a obține o mai bună înțelegere a modului în care culorile funcționează împreună. Citește mai mult despre cum poți obține o armonie în combinarea culorilor. Cunoașterea conceptelor precum schemele de culori complementare, analog și monocromatice vă poate ajuta să creați combinații armonioase. Vă invităm la atelierul nostru despre cromatica în amenajări unde aflați cum să alegeți cea mai potrivită culoare nevoilor dumneavoastră. Poți să afli mai multe despre cum alegi nuanța pentru vopseaua de interior astfel încât să păstrezi un flux coerent, răsfoind acest articol.

 

Creați o paletă de culori pornind de la culoarea care vă place cel mai mult

Stabiliți o paletă de culori pentru casa dumneavoastră alegând câteva culori cheie pe care le iubiți și care se completează reciproc. Acest lucru poate oferi un sentiment de coeziune și poate împiedica spațiul să se simtă prea copleșitor. De exemplu, nuanțele de albastru din această amenajare sunt încălzite de culorile mai calde de bronz și ruginiu. Nu uitați că este important să alegeți și tonurile potrivite.

 

turcoaz incalzit cu auriu 2 turcoaz incalzit cu auriu

Explorați potențialul culorilor neutre dintr-o perspectivă nouă

Dacă ezitați în privința culorilor îndrăznețe, luați în considerare explorarea tonurilor neutre cu subtonuri subtile. Află mai multe despre vopseaua neutră în designul de interior. Acestea pot adăuga profunzime și interes unui spațiu fără a fi prea copleșitor. De asemenea, încercați texturi noi precum vopseaua decorativă, așa cum s-a folosit în această amenajare din Provence.

 

culoareneutra Provence

 

Căutați surse de inspirație în jurul dumneavoastră

Căutați inspirație în reviste de design, site-uri web și platforme de social media, chiar și în natura înconjurătoare. Asortarea culorilor în natură este cea mai bună sursă de inspirație cromatică. Vederea modului în care alte persoane folosesc cu succes culoarea în casele lor vă poate ajuta să vizualizați posibilitățile pe care le aveți și să câștigați încredere.

De exemplu, culorile marine de verde, albastru și turcoaz se pot combina cu succes, optând pentru o singură culoare dominantă, iar restul ca accent.

armonizare culori 1 armonizare culori 2

Luați în considerare pereții accent

Dacă ideea de a vopsi o cameră întreagă într-o culoare îndrăzneață este intimidantă, începeți cu un perete accent. Acesta este un angajament mai mic, care poate avea în continuare un impact semnificativ asupra aspectului general al spațiului. Află ce poți să faci și ce nu trebuie să faci atunci când te decizi să vopsești un perete accent din acest articol..

 

perete accent 2 perete accent albastru

 

Apelați la ajutorul unui profesionist

Consultați-vă cu un profesionist în culoare care vă poate oferi îndrumări în funcție de preferințele stilului de viață și arhitecturii casei dvs. De asemenea, un profesionist vă pot ajuta să navigați prin alegerile de culoare și să creați un plan de design coerent. Specialiștii TonCorner vă stau oricând la dispoziție pentru consiliere specializată

 

Conectați-vă emoțional cu culorile

Luați în considerare impactul emoțional al culorilor și alegeți una care rezonează cu dvs. Culorile pot evoca stări diferite, așa că este esențial să le alegi pe cele care vă fac să vă simți confortabil și fericit. Sunt culori care ne evocă emoții pozitive pentru că le asociem cu momente fericite din viața noastră. Puteți să începeți creionarea paletei cromatice de la aceste culori.

 

amenajare cu neutre amenajare cu neutre

 

Amintiți-vă că preferințele personale variază și nu există reguli stricte când vine vorba de culoare în designul de interior. Scopul este de a crea un spațiu care să vă reflecte personalitatea și să vă aducă bucurie. Făcând pași mici și îmbrățișând procesul, puteți depăși teama de a folosi mai multă culoare în casa dumneavoastră.

Mai mult decât atât, căutarea îndrumării de la profesioniștii în design, experimentarea cu doze mici de culoare și înțelegerea efectelor psihologice ale diferitelor culori vă pot ajuta să luați decizii mai încrezătoare și informate cu privire la încorporarea culorii în spațiul de locuit.

Vă așteptăm cu drag în magazinul Ton Corner din Bd Ion Mihalache 127 pentru a povesti mai multe despre alegerea culorilor și pentru a vă ajuta să faceți cele mai potrivite alegeri cromatice pentru locuința dumneavoastră.

Alte articole interesante